Αρχική σελίδα Το Forum της ΕΡΚ. Γίνε και εσύ μέλος της παρέας μας! Όλα τα νέα της ένωσης μας μπορείτε να τα δείτε πατώντας εδώ. Επίσης πατώντας το ανάλογο banner στην αρχική μας σελίδα,  μπορείτε να γραφτείτε στο Newsletter μας και να λαμβάνετε τα νέα μας στο E-mail σας. Χρήσιμες ιστοσελίδες σχετικά με τον Ραδιοερασιτεχνισμό. Δείτε την δομή όλης της ιστοσελίδας μας. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μηχανή αναζήτησης για να βρείτε γρηγορότερα αυτό που ψάχνετε. Πιέστε εδώ και διαλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Επίσης δείτε πως μπορείτε να έρθετε στο Club μας, κάθε Τετάρτη βράδυ στις 21.00 ώστε να γνωριστούμε από κοντά.  
Δευτέρα, 18. Φεβρουαρίου 2019
Bookmark and Share
 

Το μηνιαίο ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό on-line, ελεύθερα!

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία.

Packet

Το Packet Radio είναι μιά μέθοδος αυτοματοποιημένης ψηφιακής επικοινωνίας που επιτρέπει σε πολλούς σταθμούς να μοιράζονται ένα κανάλι επικοινωνίας με καταμερισμό χρόνου. Αναπτύχθηκε στην αρχή της δεκαετίας του '80 στις Η.Π.Α. και τον Καναδά και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Η λογική του Packet Radio είναι ότι η πληροφορία δεν στέλνεται συνεχώς (όπως π.χ. στο RTTY) αλλά σε "πακέτα", κάθε ένα από τα οποία περιέχει την προς μετάδοση πληροφορία μαζί με κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα και του παραλήπτη.

Αρκετοί σταθμοί μπορούν να μοιράζονται την ίδια συχνότητα χωρίς εμφανή σημεία παρεμβολής και χωρίς λάθη
στην επικοινωνία. Ταυτόχρονα το πακέτο, εκτός από τα δεδομένα και τις διευθύνσεις αποστολέα και παραλήπτη , περιέχει και το "άθροισμα ελέγχου" (CRC - cyclic redundancy check) με βάση το οποίο ανιχνεύονται λάθη κατά την μετάδοση, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της πληροφορίας.

Εναλλακτικά το Packet Radio μπορεί να περιγραφεί σαν ένα ασύρματο δίκτυο υπολογιστών με τεχνολογία CSMA (Carrier Sense Multiple Access = Πολλαπλή Πρόσβαση με Ανίχνευση Φέροντος). Οι έν λόγω υπολογιστές μπορεί να είναι home computers, PC ή αυτό καθεαυτό το TNC.

Τι χρήσεις έχει το Packet Radio?

Το Packet Radio προσφέρει μιά σύνδεση μεταξύ δύο Η/Υ ή και απλών τερματικών. Εχει αρκετές εφαρμογές με σημαντικότερη τη δυνατότητα μεταφοράς μηνυμάτων και πληροφοριακών δελτίων (Bulletins). Επίσης επιτρέπει την άμεση επικοινωνία δύο χρηστών με το πληκτρολόγιο, κατά τρόπο παρόμοιο (αλλά πιό αξιόπιστο) με το ραδιοτηλέτυπο (RTTY). Αλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν την προσβαση σε βάσεις δεδομένων, την μετάδοση τηλεμετρίας, μεταφορά αρχείων κ.α.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται γιά το packet radio?

Γιά απλή χρήση σε ταχύτητα 1200 bps στά VHF υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί
συσκευών. Οι απλούστεροι, που προσφέρονται γιά μιά πρώτη εμπειρία με το packet
radio, είναι οι εξής:

α.      Eνα τερματικό ή Η/Υ που τρέχει πρόγραμμα τερματικού
        Eνα κοινό TNC (PK-88, PK-232, KAM, KPC-2, TNC-2)
        Eνας πομποδέκτης VHF-FM
        Μιά κεραία κατακόρυφης πόλωσης

β.      Eνας Η/Υ IBM PC συμβατός
        Eνα ειδικό modem τύπου Baycom (χαμηλού κόστους)
        Το ειδικό πρόγραμμα επικοινωνίας της Baycom
        Eνας πομποδέκτης VHF-FM
        Μιά κεραία κατακόρυφης πόλωσης

γ.      Eνας Η/Υ IBM PC συμβατός
        Μιά ειδική κάρτα SCC (π.χ DRSI ή USCC)
        Το ειδικό software που δίνει ο κατασκευαστής της κάρτας
        Eνας πομποδέκτης VHF-FM
        Μιά κεραία κατακόρυφης πόλωσης

δ.      (Μόνο για λήψη)
        Ενας Η/Υ IBM 80386 ή συμβατός
        Το πρόγραμμα "PKTMON" του Powel Jalocha
        Το interface που χρησιμοποιείται και με το HAMCOM
        Ένας δέκτης HF και/ή VHF (scanner)
        Η αντίστοιχη κεραία

ε.      Να περιμένει μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα το νέο
        ολοκληρωμένο σύστημα της TASCO, το οποίο αναφέρεται
        στη συνέχεια.

Τα συνήθη προγράμματα τερματικού (Telix, Procomm Plus, Windows Terminal, Unicom κλπ) είναι προσανατολισμένα σε επικοινωνίες μέσω του επιλεγόμενου τηλεφωνικού
δικτύου με modem με αποτέλεσμα να έχουν πολλές δυνατότητες που δεν είναι χρήσιμες στο packet radio, όπως τηλεφωνικό κατάλογο κλπ. ενώ τους λείπουν άλλες που σχετίζονται με την καλύτερη αξιοποίηση του TNC.

Αν κάποιος θέλει αυξημένες ευκολίες, υπάρχουν ειδικά προγράμματα εξομοίωσης τερματικού προσανατολισμένα στην χρήση TNC με δυνατότητα μεταφοράς αρχείων, πολλά παράθυρα κ.α.(TPK, AGW, Paket, YAPP).

Γιά συμμετοχή σε δίκτυα TCP/IP η απλούστερη λύση είναι το πρόγραμμα NOS.EXE του Phil Karn (KA9Q) σε μιά από τις πολλές παραλλαγές του, σε συνδυασμό με ένα TNC σε διαμόρφωση KISS, μιά κάρτα USCC/DRSI ή ένα modem τύπου Baycom.

Γιά ταχύτητες 9600 bps χρειάζεται ένα TNC ή κάρτα DRSI/USCC πού να υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας των G3RUH/K9NG και ένας κατάλληλος πομποδέκτης. Πολύ λίγοι πομποδέκτες (π.χ. το TEKK και το D4-10 της Kantronics
γιά τους 430 MHz καθώς και το Alinco DR-1200TH γιά τους 144 MHz) είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμοι. Αρκετά μοντέλλα πομποδεκτών VHF και UHF FM μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από επέμβαση στο εσωτερικό τους, πράγμα που μειώνει την εμπορική τους αξία και ακυρώνει την εγγύηση του κατασκευαστή.

Πρόσφατα η TASCO παρουσίασε ένα νέο πομποδέκτη UHF με ενσωματωμένο TNC, το DTR- 192, γιά το οποίο ο Μάνος SV1IW αναφέρει:

> ... καλυπτει απο 430-450  MHz εχει 10W  και ολες σχεδον τις
> ευκολιες που εχει ενα οποιοδηποτε αλλο, μνημες, scanning, 2 VFO
> κλπ. Μοναδικη εξωτερικη διαφορα απο εναν αλλο πομποδεκτη ειναι
> οτι στην  μεση και δεξια ακριβως επανω απο το βισμα του μικροφωνου
> εχει ενα μικρο βισμα  RS-232  ιδιο με αυτο του bus mouse οπου
> συνδεεται ο Η/Υ και επανω απο αυτο μια σειρα λαμπακια (4) που
> αντιστοιχουν στο DCD, STA, CON, MBO του ενσωματωμενου TNC που
> υποστηριζει 1200/9600 bps...

Ειδικός εξοπλισμός απαιτείται γιά υψηλότερες ταχύτητες ή δορυφορικές επικοινωνίες. Περισσότερες πληροφορίες γι'αυτό το θέμα μπορεί κανείς να βρεί στο κείμενο "Equipment Options for Medium to High-Speed Packet" του Barry McLarnon, VE3JF, το οποίο διατίθεται με ανώνυμο ftp από το host "hydra.carleton.ca".


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το packet στα HF (βραχέα)?

Το packet radio στα βραχέα είναι διαδεδομένο και συνήθως χρησιμοποιούνται ταχύτητες 300 bps. Δεν είναι πολύ εύχρηστο, όπως στα VHF, αλλά εξυπηρετεί πολύ την διακίνηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και bulletin ανάμεσα σε διάφορες χώρες. Ο πομποδέκτης πρέπει να είναι SSB και να έχει μεγάλη ακρίβεια συντονισμού και σταθερότητα συχνότητος (αυτό ισχύει γενικά γιά όλα τα ψηφιακά συστήματα HF).

Γενικά στα HF μεταδίδονται μικρότερα πακέτα, γύρω στους 64 χαρακτήρες το καθένα, ώστε να ελαχιστοποιείται η απώλεια πληροφορίας από παρεμβολές. Επίσης απαιτείται μέση έως υψηλή ισχύς (150W τουλάχιστον), ιδίως στις χαμηλές
συχνότητες, και κατευθυνόμενες κεραίες. Αλλα ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας (PACTOR, AMTOR, Clover II) είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις συνθήκες που επικρατούν στα HF.

Σε μικρό βαθμό χρησιμοποιούνται τα 1200 bps με πομποδέκτες FM στην μπάντα των 10m (29.250 kHz). Κατά καιρούς δοκιμάστηκε και η μετάδοση 1200 baud με διαμόρφωση BPSK στους 14, 18 και 21 MHz, αλλά δεν έχει καθιερωθεί διότι οι
νομοθεσίες πολλών χωρών (περιλαμαβανομένων των Η.Π.Α.) έχουν περιορισμό ως πρός την μέγιστη ταχύτητα μεταδόσεως κάτω από τους 29 MHz στα 300 baud.


Τι είναι το TNC?

Το TNC είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που αποτελείται από ένα μικροεπεξεργαστή (συνήθως Z-80) με τα αναγκαία περιφερειακά κυκλώματα (RAM, EPROM, SIO κλπ), ο οποίος ελέγχει μιά ασύγχρονη θύρα RS-232 και μιά (τουλάχιστον) σύγχρονη
σειριακή θύρα HDLC στην οποία συνδέεται ένα modem. Με το κατάλληλο πρόγραμμα στην ROM του μπορεί να αποτελέσει έναν απλό τερματικό κόμβο σε ένα δίκτυο packet radio. Δέχεται εντολές από τον χειριστή από την ασύγχρονη πόρτα μέσω ενός τερματικού ή Η/Υ. Μιά καλή περιγραφή της δομής και λειτουργίας ενός TNC υπάρχει στο τεύχος Αυγούστου 1985 του QST.

Ποιά είδη TNC υπάρχουν?

Τα πρώτα TNC με σχετικά μοντέρνα σχεδίαση (δεύτερης γενεάς) ήταν τα TNC-2 της TAPR. Αυτά βασίζονται στο Z-80 και 8440 (Z-80SIO) και έχουν ενσωματωμένο modem 1200 bps για VHF. Με άδεια της TAPR παράγονται από διάφορους κατασκευαστές και
γιά εμπορικούς χρήστες.  Δοκιμάστηκαν και για τακτικές στρατιωτικές επικοινωνίες στις επιχειρήσεις στον Περσικό το 1991 από τις Ε.Δ. των Η.Π.Α.

Διάφοροι κατασκευαστές έφτιαξαν βελτιωμένες εκδόσεις με ενσωματωμένο mailbox, διπλές σύγχρονες θύρες κλπ. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι απόλυτα συμβατά με το TNC-2 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες EPROM που βγαίνουν γι'αυτό.

Κάποια μοντέρνα TNC, ενώ παραμένουν συμβατά με το TNC-2, έχουν κατασκευασθεί με ολοκληρωμένα κυκλώματα χαμηλής κατανάλωσης (CMOS).  Αυτά είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για φορητή χρήση (Micropower, Tiny-2 κλπ).

Υπάρχουν επίσης και τα multimode TNC όπως το PK-232 και το KAM τα οποία υποστηρίζουν και τα διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στα
βραχέα (AMTOR, RTTY, PACTOR κλπ). Αυτά είναι σχετικά ακριβά άν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο γιά packet radio, είναι όμως μιά καλή επιλογή γιά όσους ενδιαφέρονται για τα άλλα ψηφιακά συστήματα που υποστηρίζουν.

 Τύπος       Κατασκευαστής      Χαρακτηριστικά
 ------------------------------------------------------------
 PK-87           AEA             Old version of PK-88
 PK-88           AEA             300/1200 bps, mailbox, KISS
 PCB-88          AEA             PK-88 on a PC ISA bus card
 PK-90           AEA             Commercial grade with encryption
 PK-232          AEA             Multimode, mailbox, KISS
 PK-232CT        AEA             Commercial version of OK-232
 PK-12           AEA             1200 bps, low power
 PK-900          AEA             Advanced multimode, 2 ports
 PK-96           AEA             1200/9600 bps
 DSP-1232        AEA             1 port TNC, DSP modem, multimode
 DSP-2232        AEA             2 ports TNC, DSP modem, multimode
 KPC-2           Kantronics      1200 bps (obsolete)
 KPC-3           Kantronics      1200 bps, low power
 KAM             Kantronics      Multimode, mailbox, KISS, KANODE
 KPC-2400        Kantronics      1200/2400 bps
 KPC-4           Kantronics      2x1200 bps, KANODE
 KPC-9612        Kantronics      1200 bps + 9600 bps, KISS, KANODE
 SPRINT          Siskin          9600 bps hi-speed TNC-2 clone, GPS support
 MFJ-1270        MFJ             TNC-2 clone
 MFJ-1276        MFJ             1200/300 bps + PACTOR
 MFJ-1278        MFJ             Multimode
 TNC-2           (TAPR)          1200 bps (various models)
 TNC-220         PacCom          1200/300 bps (No KISS mode)
 Tiny-2          PacCom          1200 bps, mini TNC-2 clone, 9600 bps option
 Sprint-2        PacCom          High speed packet controllers, TNC-2 comp.
 Data Engine     Kantronics      V.40 based, can run TCP/IP (JNOS40), BPQ
 DPK-9600        DRSI            9600 bps, 10 MHz TNC-2 clone


Τι διαμόρφωση και modem χρησιμοποιούνται στο packet radio?

Στις χαμηλές ταχύτητες (1200 bps) στα VHF/UHF χρησιμοποιείται βασικά η μέθοδος AFSK, σύμφωνα με την οποία διαμορφώνουμε ένα φέρον ακουστικής συχνότητας με τα
data και με αυτό διαμορφώνουμε με FM τον πομποδέκτη, σαν να μιλούσαμε στο μικρόφωνο.

Στα HF και σε ταχύτητα 300 bps ακολουθούμε την ίδια πρακτική, με την διαφορά ότι, επειδή ο πομποδέκτης είναι SSB, παράγεται τελικά ένα συνεχές σήμα RF που εναλλάσσεται μεταξύ δύο συχνοτήτων, όπως ακριβώς και στο RTTY. Αυτή η μέθοδος
λέγεται, ως γνωστόν, FSK.

Στα VHF/UHF πάλι και σε ταχύτητα 9600 Bps χρησιμοποιείται η μέθοδος FSK σύμφωνα με το πρωτόκολλο K9NG/G3RUH, παρακάμπτοντας τις βαθμίδες χαμηλής συχνότητας του πομποδέκτη.

Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται τα κυριότερα πρωτόκολλα μέσης και χαμηλής ταχύτητας:

 Όνομα               Ταχύτητα     Σύστημα  Χρήση packet radio
 -----------------------------------------------------------------
 Bell 202            1200 bps     AFSK     29MHz, VHF, UHF
 Bell 103             300 bps     FSK      HF
 DRSI M-24           2400 bps     DPSK     (περιωρισμένη)
 Kantronics 2400     2400 bps     QPSK     (περιωρισμένη)
 MFJ-1278T           2400 bps     BPSK     (περιωρισμένη - XR-2123)
 HAPN-4800           4800 bps              (τοπικά στην Β. Αμερική)
 K9NG                9600 bps     FSK      VHF, UHF
 G3RUH               9600 bps     FSK      VHF, UHF
 WA4DSY                56 kbps             28 MHz "radio" modem


Μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλεφωνικό μου modem γιά packet radio?

Γενικά όχι. Τα τηλεφωνικά modem έχουν ενσωματωμένη τη λογική που απαιτείται για χρήση του επιλεγόμενου τηλεφωνικού δικτύου με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται
για σύνδεση με πομποδέκτη.  Είναι ίσως δυνατή η χρήση των πολύ παλιών modem Bell 103 που δεν τηλεφωνούσαν αυτόματα αλλά ο χρήστης έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια τηλεφωνική συσκευή, και πάλι όμως μετά από σχετική επέμβαση στο κύκλωμα και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Baycom.

Γενικά η προσαρμογή ενός τηλεφωνικού modem στο packet radio είναι ασύμφορη, αφού με ελάχιστο κόστος μπορεί κανείς να κατασκευάσει ένα modem Bell-202 (1200 bps) βασισμένο στα ολοκληρωμένα κυκλώματα LSI AM-7910 ή TCM-3105.


Μπορώ να χρησιμοποιήσω το παλαιό μου home computer στο packet radio?

Εφ'όσον υπάρχει ένα TNC, κάθε παλαιό computer (Spectrum, Atari, Dragon, Amstrad κλπ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τερματικό του TNC αρκεί να έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:
α. Σειριακή θύρα επικοινωνίας RS-232 ή συμβατή
β. Αξιοπρεπές πληκτρολόγιο (όχι μεμβράνες, λαστιχένια κουμπάκια κλπ).
γ. Ενα πρόγραμμα τερματικού (terminal emmulator).

Τι είναι το digipeater?

Είναι ένας κόμβος σε ένα δίκτυο packet radio πού δέχεται να επανεκπέμψει τα πακέτα που λαμβάνει, όταν του ζητηθεί, αυξάνοντας έτσι την απόσταση που μπορούν να επικοινωνήσουν δύο σταθμοί, ειδικά όταν η άμεση επικοινωνία περιορίζεται από το ανάγλυφο της γης. Σχεδόν όλα τα TNC έχουν αυτή τη δυνατότητα, που ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται κατά βούληση.

Τι είναι οι κάρτες SCC?

Πρόκειται για κάρτες κατάλληλες για το IBM-PC και τα συμβατά που δίνουν στον Η/Υ την δυνατότητα να παράγει το σύγχρονο  σειριακό σήμα (HDLC, NRZI) που απαιτείται για το packet radio. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν το ολοκληρωμένο Z-8530 το οποίο δίνει δύο ανεξάρτητες εξόδους. Συνήθως ενσωματώνουν και το modem. Οι γνωστότερες στην Ελλάδα είναι οι κάρτες PC*PA της DRSI (Digital Radio Systems, Inc.) οι οποίες έχουν και ενσωματωμένο κύκλωμα χρονισμού (clock generator, Z-8536) καθώς και η USCC της γερμανικής Baycom.

Τύπος       Κατασκευαστής      Χαρακτηριστικά
-----------------------------------------------
PCPA Type 1     DRSI            1x1200 bps + 1xRS-232
PCPA Type 2     DRSI            2x1200 bps
PCPA Type 3     DRSI            2xRS-232
PCPA-12*96      DRSI            1x1200 + 1x9600 bps
USCC            Baycom          1xRS-232 + 1x300/1200 + 1x1200 + 1x9600 bps
HAPN            HAPN            1x1200 bps + 1xTTL, watchdog
PI
PI2                             1χ1200 bps, 1 high speed (DMA),
                                Συνεργάζεται με modem 56kbps WA4DSY.
Eagle
Opto-SCC        (Kit)           4 opto-isolated Ports, no modem.
RLC-100         Thor            2 or 4 TTL ports
Gracillis                       1x1200 bps + 1 high speed (9k6, 56k)

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την COMx θύρα του PC αντί να αγοράσω TNC?

Ναι, υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί το ψηφιακό σήμα με ειδικό πρόγραμμα (Baycom) από το PC. Το ψηφιακό σήμα παράγεται στο DTR, ενώ το CTS χρησιμοποιείται σαν είσοδος και το RTS γιά ενεργοποίηση του πομπού. Εξωτερικά συνδέομε ένα ένα απλό modem 1200 bps χαμηλού κόστους που τροφοδοτείται από το PC. Το αρχικό σχέδιο είναι με το ολοκληρωμένο TCM-3105 της Texas Instruments αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το modem με το AM-7910 που
περιγράφεται σε παλαιότερες εκδόσεις του ARRL Handbook. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει και με το NOS του KA9Q, για το οποίο διατίθεται ειδικός driver (AX25.COM).

Τι σημαίνει KISS?

Πρόκειται για τα αρχικά της φράσης: "Keep It Simple, Stupid", με την οποία τονίζεται η σημασία της απλότητας στον τεχνικό σχεδιασμό. Στην περίπτωση του TNC εννοεί μία ειδική μέθοδο λειτουργίας που μεταφέρει τις περισσότερες λειτουργίες του TNC στο συνεργαζόμενο Η/Υ, αφήνοντας στο TNC μόνο τη λειτουργία σύνταξης και εκπομπής πλαισίων HDLC από τα δεδομένα που λαμβάνει από την ασύγχρονη θύρα και αντίστροφα. Το πρωτόκολλο KISS αναπτύχθηκε αρχικά από τον Mike Chepponis, K3MC σε EPROM για το TNC-2. Σκοπός του ήταν να υποκαταστήσουν με το TNC τις κάρτες SCC πού ήταν τότε δυσεύρετες και πολύ ακριβές.

Σε μερικά TNC (KAM, PK-232, PK-88) η λειτουργία αυτή είναι ήδη διαθέσιμη, σε άλλα όμως (π.χ. TNC-220) πρέπει να αλλάξει το firmware (EPROM). Πολλά προγράμματα packet radio, με σημαντικότερα το G8BPQ και το NOS, καθώς και τα δορυφορικά PB και PG, απαιτούν το TNC να είναι σε διαμόρφωση KISS.

Μια σειρά από EPROM με τον κώδικα KISS (JKISS, KISS220, Multidrop KISS) διανέμονται με το πρόγραμμα BPQ.

Ποιες είναι οι παράμετροι επικοινωνίας με KISS TNC?

Το πρωτόκολλο KISS προβλέπει μια διαδικασία ελέγχου του TNC από το πρόγραμμα με το οποίο συνεργάζεται. Αυτό γίνεται με ειδικά "πακέτα" που περιέχουν εντολές. Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στο άρθρο των M. Chepponis και P. Karn (βλέπε
βιβλιογραφία). Οι αριθμοί που αντιστοιχούν σε κάθε παράμετρο είναι οι ακόλουθοι (οι αριθμοί μεταξύ 10 ($0A) και 254 ($FE) δεν υποστηρίζονται από όλα τα TNC)

$00     (0)  Data frame
$01     (1)  TxDelay in 10ms units
$02     (2)  P in range 0-255
$03     (3)  SlotTime in 10ms units
$04     (4)  TXtail in 10ms units
$05     (5)  FullDuplex flag, 0=half duplex
$06     (6)  SetHardware, hardware specific
$07     (7)  TxMute
$08     (8)  DTR
$09     (9)  RTS
$0A    (10)  Speed
$0B    (11)  EndDelay
$0C    (12)  Group
$0D    (13)  Idle
$0E    (14)  Min
$0F    (15)  Maxkey
$10    (16)  Wait
$81   (129)  Down
$82   (130)  Up
$83   (131)  Blind
$FE   (254)  Return-2
$FF   (255)  Return to command mode (exit KISS)

Τι ακριβώς είναι τα DWAIT, PERSIST, SLOTTIME?

Πρόκειται για παραμέτρους που καθορίζουν πόσο γρήγορα ένας σταθμός μπορεί να εκπέμψει όταν το κανάλι είναι ελεύθερο. Γενικά ή πρόσβαση γίνεται με την μέθοδο CSMA (Carrier Sense Multiple Access) που σημαίνει ότι μπορούν πολλοί σταθμοί να
χρησιμοποιούν το κανάλι με βάση τις ενδείξεις του CD (carrier detect). Υπάρχουν δύο μέθοδοι, το παραδοσιακό "1-Persist" και το νεότερο στατιστικό σύστημα "P-Persist".

Όταν χρησιμοποιείται το 1-Persist, τότε έχει σημασία η παράμετρος DWAIT, η οποία καθορίζει πόσο χρόνο περιμένει το TNC από την στιγμή που θα βρει ελεύθερο κανάλι για να εκπέμψει. Τα digipeaters (τα πραγματικά digipeaters, όχι τα
nodes) έχουν άμεση προτεραιότητα και εκπέμπουν αμέσως διότι δεν κάνουν retries. Το εγχειρίδιο της AEA προτείνει σταθμοί με πολύ traffic να έχουν κάπως μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για να μην μονοπωλούν το δίκτυο:

  ΕΦΑΡΜΟΓΗ            ΧΡΟΝΟΣ DWAIT
  ----------------------------------------
  Digipeaters           0 ms
  Απλοί χρήστες       160 ms    (default)
  PBBS                320 ms
  File transfer       480 ms

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συχνά διάφοροι συνάδελφοι προτείνουν το node  ή το PBBS να έχει μικρότερο DWAIT από τους απλούς χρήστες. Μάλιστα επεκτείνουν το λάθος και στο σύστημα P-persist βάζοντας μεγαλύτερο persist (βλέπε παρακάτω). Αυτό είναι σοβαρό λάθος και έχει άσχημες επιπτώσεις στην σταθερότητα του δικτύου. Σταθμοί που στέλνουν πολλά και μεγάλα πακέτα πρέπει να έχουν μικρότερη προτεραιότητα.

Το σύστημα P-persist μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση σε ένα κανάλι, αρκεί όλοι οι σταθμοί να το χρησιμοποιούν, διαφορετικά αδικεί όσους το χρησιμοποιούν σε όφελος όσων το αγνοούν. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής:

Όταν ο σταθμός θέλει να εκπέμψει, περιμένει να ελευθερωθεί το κανάλι. Τότε παράγει ένα τυχαίο αριθμό μεταξύ 0 και 255. Αν αυτός είναι μικρότερος από το PERSIST, τότε ενεργοποιεί το PTT και εκπέμπει μετά απο χρόνο TXDELAY όλα τα data που έχει στο buffer. Διαφορετικά περιμένει επι χρόνο SLOTTIME και
επαναλαμβάνει τη διαδικασία. Μία λογική τιμή για το slottime είναι η μέση διάρκεια του πακέτου αυξημένη κατά το TXDELAY.

Σε ένα δίκτυο με P-persist CSMA πρέπει όλοι οι σταθμοί να έχουν τις ίδιες τιμές στις παραμέτρους τους. Τα πακέτα ανήκουν σε όλο το δίκτυο και δεν διακρίνονται σε πακέτα του PBBS, σε πακέτα του Node και σε πακέτα των απλών χρηστών. Μια
λογική τιμή για το PERSIST είναι γύρω στο 64, που υποθέτει ότι το κανάλι χρησιμοποιείται από 4 σταθμούς.

Τι διαφέρουν τα modem 9600 bps των K9NG και G3RUH?

Η μία διαφορά είναι ότι το G3RUH έχει δυνατότητες full duplex, με την προϋπόθεση ότι οδηγείται από αντίστοιχο software. Το K9NG είναι κατάλληλο μόνο για simplex.

Η δεύτερη αφορά τον τρόπο παραγωγής της κυματομορφής. Το modem K9NG παράγει την κυματομορφή διαμόρφωσης του πομποδέκτη περνώντας το ψηφιακό σήμα των 9600 bps
από ένα σύστημα φίλτρων audio. Το modem G3RUH έχει αποθηκευμένες σε EPROM τις απαιτούμενες κυματομορφές, επιλέγει την κατάλληλη με ένα σύστημα DPLL (ψηφιακό
PLL), και την οδηγεί σε ένα DAC (digital-to-analog converter). Πρόκειται για μια τεχνική Direct Digital Synthsis (DDS).

Μεταξύ τους τα δύο συστήματα έχουν σημαντικό βαθμό συμβατότητας.

© SV1RD

Προηγούμενη σελίδα.  Αρχή σελίδας.

     
© 2005 rasc.gr, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης - Κατασκευή: SV9KNA

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες